Els sistemes informàtics de les diverses administracions públiques són importants ja que manegen moltes dades sensibles dels ciutadans. Telèfons, adreces, comptes corrents, situació econòmica… i aquestes dades cal que estiguin protegides. Les grans administracions fan grans esforços per a la protecció, però sovint els petits ajuntaments, o mitjans, van una mica més perduts. És en aquests casos que es recomana treballar una estratègia entre els responsables polítics i tècnics de l’Ajuntament i una empresa especialitzada.
Algunes de les recomanacions que apareixeran en aquestes sessions de treball seran molt senzilles: no deixar ordinadors oberts, no apuntar la contrasenya en un post-it i deixar-lo a la vista, actualitzar tot el software contínuament… però d’altres són una mica més complicades. Com encriptem correus electrònics, trucades, com es protegeixen contractes amb proveïdors o, fins i tot, com aconseguim que els proveïdors garanteixin aquesta mateixa ciberseguretat en les seves gestions cap a l’administració.
Els Ajuntaments també podrien tenir altres interessos a part de protegir les dades. Per exemple, com aprofitar les dades per gestionar millor. I algunes eines que serveixen per a la protecció i prevenció, també serveixen per a millorar la gestió. Per exemple, saber de què es queixen els veïns (en comentaris públics en xarxes socials o fòrum oberts!), conèixer possibles conflictes o anormalitats en un servei.
De possibilitats n’hi ha moltes. I si contacteu amb nosaltres, us podrem informar del que més us interessa. Protegir és important, prevenir també!